Žilinské dominanty sa v nedeľu rozsvietia na modro

radnica na modroradnica na modro

Žilina sa opäť rozžiari na modro. Samospráva sa aj tento rok pripojí do medzinárodnej kampane Light It Up Blue, čo v preklade znamená „Rozsvieťme to na modro“. Mesto si týmto spôsobom pripomenie Svetový deň povedomia o autizme a vyjadrí tak podporu všetkým, ktorých sa táto vývinová porucha dotýka.

Modrou farbou sa vo večerných hodinách v nedeľu 2. apríla rozžiari Radnica mesta Žilina a Burianova veža. Modré svetlo pomáha zacieliť pozornosť verejnosti na autizmus, ktorá ovplyvňuje v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete. Autizmom trpí viac ľudí ako cukrovkou a AIDS dohromady. Modrá farba je symbolom dôvery, tradície, oddanosti a tiež komunikácie, s ktorou majú autisti často veľký problém. Ich nedostatky v sociálnej interakcii a predstavivosti ich často posúvajú na okraj záujmu spoločnosti.

Iniciatíva vychádza z jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených Národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme. Do modrej kampane sa už od roku 2012 zapája aj Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom – Žilinský región, ku ktorej sa pripája každoročne i mesto Žilina. Široká verejnosť môže 2. apríla svoju solidaritu prejaviť modrým oblečením.