Pokračuje obľúbená celonárodná kampaň Do práce na bicykli

do práce na bicyklido práce na bicykli

Lepšie podmienky pre cyklistov aj vyššia bezpečnosť v mestách. Mesto Žilina sa i tento rok zapája do populárnej aktivity Do práce na bicykli. Jej hlavným cieľom je podporiť rozvoj cyklistickej dopravy, ale tiež motivovať ľudí, aby pri cestovaní do práce uprednostnili pred autom bicykel.

Súťaž sa začína 1. júna a potrvá celý mesiac. Určená je pre tímy zamestnancov z rovnakej firmy alebo inštitúcie, ktoré sa zaregistrujú a celý jún budú do práce cestovať na bicykli. Súťažiť môžu aj tímy študentov z rovnakej školy – podmienkou však je, aby mali vek najmenej 15 rokov. Výsledky sa zapisujú do registračného systému na internetovej stránke www.dopracenabicykli.eu. Registrácia cyklistov je možná od 1. apríla až do 7. júna.

Žilinčania, ktorí v júni nasadnú na bicykle, sa pridajú k veľkému pelotónu, ktorý zabojuje aj o atraktívne vecné ceny, ako napríklad bicykle, elektrobicykle či doplnkový cyklistický materiál. Samosprávy môžu zároveň získať tri unikátne cyklostojiská pre osem bicyklov. Najlepšie samosprávne kraje budú odmenené tromi robustnými cyklostojanmi pre 4, 5 a 6 bicyklov.

Vlani sa do kampane zapojil rekordný počet Žilinčanov. Spolu 906 účastníkov vytvorilo 258 tímov, ktoré spoločne odjazdili 111 595,81 kilometrov a ušetrili tak 35 230,61 kg CO₂. Medzi spoločnosťami s najvyšším počtom súťažiacich dominovala firma Franke Slovakia, z ktorej sa zapojilo 196 súťažiacich a 52 tímov. Najviac jázd, 2 166, absolvovala spoločnosť Scheidt-Bachmann Slovensko. Najvyšší počet kilometrov vlani najazdila Kia Slovakia, a to 17 527,30. Spomedzi všetkých zapojených miest Žilina obsadila 2. miesto v počte súťažných tímov a zapojených účastníkov. V počte najazdených kilometrov sa umiestnila na 3. mieste.

Vyhlasovateľom súťaže je národný cyklokoordinátor a Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Organizačným a odborným garantom súťaže je občianske združenie Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica. Lokálnym koordinátorom súťaže pre mesto Žilina je Ľuboš Slebodník z referátu mobility na Mestskom úrade v Žiline, tel.: 041/70 63 116, e-mail:

lubos.slebodnik@zilina.sk. Viac informácií o pravidlách a priebehu súťaže nájdete na webovej stránke www.dopracenabicykli.eu.