Počas Hodiny Zeme opäť zhasnú aj dominanty Žiliny

Mesto Žilina opäť podporí Hodinu ZemeMesto Žilina opäť podporí Hodinu Zeme

Zajtra večer (v sobotu 25. marca) sa v rámci celosvetovej kampane Hodina Zeme ponoria do tmy viaceré pamiatky a mestá. Inštitúcie, ale i ľudia na celom svete venujú 60 minút tomu, že spravia niečo pozitívne pre našu planétu. K tejto iniciatíve sa opäť pripája aj mesto Žilina.

O 20.30 hod. sa v centre mesta vypne na celú hodinu osvetlenie Radnice, Katedrály Najsvätejšej Trojice, Balustrády a Sirotára. Žilinská samospráva týmto spôsobom podporí myšlienku spoločnej zodpovednosti za planétu v rámci najväčšej celosvetovej kampane klimatických zmien.

Hlavným cieľom projektu Hodina Zeme je zvýšiť povedomie verejnosti v oblasti klimatických zmien a upozorniť ľudí, aby si uvedomili, že k ochrane životného prostredia môže prispieť každý. V tomto roku sa kampaň posúva ďalej a vyzýva všetkých, aby si v tento čas odpočinuli od rutiny a každodenného rozptýlenia, „vypli sa“ a strávili 60 minút vytváraním niečoho pozitívneho pre našu planétu. Pridali sa k čisteniu svojho okolia, brehov rieky, zapojili sa do sadenia stromov, či skrášlenia parkov a záhrad. Preto 25. marca 2023 o 20.30 hod. vyzývame všetkých, aby sa k nám na 60 minút pripojili a venovali hodinu pre Zem. Bude to Najväčšia Hodina pre Zem.

Prvý ročník kampane Hodina Zeme sa konal v roku 2007 v austrálskom Sydney, kedy 2,2 milióna domácností zhaslo svetlá a 2 000 firiem svoje reklamné pútače na jednu hodinu, aby tak spoločne symbolicky upozornili na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej krízy. Postupne sa táto myšlienka rozšírila do celého sveta.