Do bytového domu na sídlisku Hájik sa po požiari vrátili nájomníci

Bytovka HájikBytovka Hájik

Väčšina obyvateľov mestského bytového domu na Ulici Juraja Hronca, ktorý pred jedenástimi dňami zachvátil požiar, sa už vrátila do svojich domovov. Desať bytov z dvanástich sprístupnili vo štvrtok 23. februára popoludní, dva sú stále neprístupné. Nájomcovia z podkrovného bytu, ktorý bol epicentrom požiaru a bytu pod ním sa zatiaľ do bytového domu nasťahovať nemôžu. Byty bude potrebné zrekonštruovať.

Bytový dom, ktorý je vo vlastníctve mesta Žilina a nachádza sa v ňom 12 dvojizbových bytov už skontroloval statik. Podľa jeho vyjadrení je budova bezpečná a nosné konštrukcie boli poškodené len minimálne. S výnimkou dvoch požiarom zasiahnutých bytov sú ostatné byty obývateľné. Všetky tieto byty majú opätovne sprevádzkovanú elektrinu, plyn, vodu i rozvody tepla. Obyvatelia zvyšných dvoch bytov sa do svojich domovov budú môcť nasťahovať až po vykonaní rekonštrukčných prác. Správca bytového domu, spoločnosť ŽILBYT predpokladá ich ukončenie v horizonte 2 – 4 týždňov. Vyhorený byt by sa mal opraviť do dvoch mesiacov. Obnoví sa tiež poškodená konštrukcia strechy a vymení sa časť strešnej krytiny. V ďalších fázach odstraňovania škôd pristúpi spoločnosť ŽILBYT k opravám spoločných priestorov schodiska a medziposchodia. Predbežná celková suma rekonštrukčných prác je vyčíslená na 140 000 eur. Náklady spojené so stavebnými úpravami si bude žilinská samospráva uplatňovať prostredníctvom poistnej zmluvy.

Bytový dom na Ulici Juraja Hronca 19 na žilinskom sídlisku Hájik zachvátil požiar v piatok 17. februára 2023. Plamene sa v bytovke rozhoreli v jednom z podkrovných bytov okolo obeda. K požiaru boli privolaní profesionálni hasiči zo Žiliny, ktorí ho v priebehu niekoľkých minút lokalizovali a následne zlikvidovali. Z bytového domu evakuovali do bezpečia 10 obyvateľov, väčšina nájomníkov nebola v čase požiaru doma. Pri udalosti sa nikto nezranil, byty však nebolo možné obývať. Mesto Žilina v súvislosti s požiarom bytovky na sídlisku Hájik vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Príčinu požiaru sú predmetom vyšetrovania. Možnosť dočasného ubytovania v náhradnom nájomnom byte nevyužil žiaden z nájomníkov.