Mesto obnovuje cesty, chodníky a športové ihriská, práce potrvajú do konca októbra

52247208024_87aa0935fa_c52247208024_87aa0935fa_c

Do konca októbra potrvá oprava viacerých dôležitých dopravných úsekov miestnych komunikácií, chodníkov a asfaltových športových ihrísk v meste Žilina. Samospráva postupne opraví približne 35-tisíc metrov štvorcových plôch. Náklady na realizáciu sú vo výške 650-tisíc eur.

Motoristov potešil nový asfaltový povrch na okružnej križovatke Rondel v Žiline. Dôležitý uzol sa po viac ako 40 rokoch dočkal kompletnej výmeny vrchnej obrusnej vrstvy. Na celej okružnej križovatke, vrátane vjazdu z Hálkovej ulice, sa kompletne opravila vrchná obrusná vrstva, ktorá vykazovala poruchy a rôzne defekty. Celková plocha realizovaných asfaltérskych prác bola 6 500 metrov štvorcových. Termín realizácie bol vybraný počas letného obdobia cez víkend od 15. do 17. júla, aby sa čo najmenej obmedzila premávka na dôležitom dopravnom uzle.

„Práce prebiehali nepretržite aj počas noci, aby sa všetko včas zrealizovalo a neobmedzila sa doprava počas pracovného týždňa. Oprava cestnej komunikácie bola zameraná na výmenu obrusnej vrstvy, kde bola použitá vyššia trieda asfaltu, ako sa štandardne používa. Obnovili sme Rondel v celej jeho dĺžke, čo ma po toľkých rokoch, kedy bol v úzadí záujmu, naozaj veľmi teší. Zjazdy z križovatky v smere do Čadce, Rajca, Bratislavy a Prievidze sú v správe Slovenskej správy ciest, mesto ich teda nemôže rekonštruovať. Naša vetva je jediná, a to Hálkova ulica, ktorú sme obnovili v roku 2019,“ vysvetlil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Modifikovaná asfaltová zmes zaručí vyššiu nosnosť, kvalitu a udržateľnosť. S mostnými závermi oprava nepočítala, tak sa asfalt napája čo najplynulejšie do nich, aby sa čo najviac odstránili skoky na mostných záveroch. V prípade kompletnej rekonštrukcie by realizácia trvala minimálne jeden mesiac a zaťažilo by to rozpočet mesta oveľa väčšou čiastkou. Poslednou fázou bolo doplnenie vodorovného dopravného značenia, ktoré sa realizovalo počas nasledujúceho víkendu od výmeny asfaltu.

Okrem Rondla sa výmena povrchu vozovky uskutočnila na frekventovaných úsekoch Ulice 1. mája (jeden jazdný pruh v smere od Predmestskej po Nám. gen. M. R. Štefánika), Veľká okružná – Predmestská či na Ulici Mateja Bela na sídlisku Hájik, ktorou prechádza hlavná trasa mestskej hromadnej dopravy. Celkovo je naplánovaných približne 30 úsekov po celom meste, napríklad cesty na uliciach Lichardova, Do Stávku, Osvety – Oslobodenia, Radová, Šoltésovej, Zábrežná. V uplynulých dňoch prešli obnovou komunikácie na uliciach Pod Hradiskom či Kubelíková.

Zrekonštruovaných bude aj viacero chodníkov na Ulici Janka Silana, Platanová, Gaštanová, Jaseňová, Oslobodenia, chodník v podchode spájajúci mestské časti Vranie a Brodno, časť cyklotrasy z Budatína pri podchode na Kysuckú ulicu, Suvorovova a Predmestská.

V rámci asfaltovania boli opravené ihriská na Gaštanovej, Javorovej, Petzvalovej a na Pažite. Asfaltérske práce obnovili vzhľad detského dopravného ihriska na Tulskej ulici. Myslelo sa aj na materské školy, kde sa opravia plochy v Materskej škole Cesta k vodojemu v Budatíne, Materskej škole na Kultúrnej ulici v Zástraní a v Materskej škole Andreja Kmeťa na Hollého ulici. Výmena asfaltovej plochy sa uskutočnila aj na futbalovom štadióne v Bánovej.

Dôležité dopravné úseky miestnych komunikácií, chodníkov a asfaltových športových ihrísk obnovuje mesto každý rok. V roku 2019 bolo opravených 39 500 metrov štvorcových ciest a chodníkov, v roku 2020 to bolo 17 500, v minulom roku 38 000.

Výber ciest, ktoré prechádzajú opravou, sa neuskutočňuje len na základe vizuálnej obhliadky,  posudzuje sa komplexný stav vozovky. V spolupráci so Žilinskou univerzitou realizuje mesto ako vôbec prvá samospráva na Slovensku diagnostiku celej cestnej siete v správe mesta v dĺžke 255 kilometrov miestnych komunikácií.

PODCAST MESTA ŽILINA