Žilina podporí modrým osvetlením svojich dominánt Svetový deň povedomia o autizme

Ilustračná foto (40)Ilustračná foto (40)

Už tento piatok 2. apríla sa žilinská radnica a Burianova veža vo večerných hodinách zahalia do modrého osvetlenia. Samospráva sa tým zapojí do celosvetovej kampane šíriacej povedomie o autizme medzi verejnosťou a vyjadrí tak svoju solidaritu s ľuďmi, ktorých sa toto ochorenie týka.

Cieľom medzinárodného projektu „Light It Up Blue!“ alebo „Rozsvieť modrú“ je rozvinúť spoločenskú diskusiu o autizme a zlepšiť podmienky pre plnohodnotný a zmysluplný život ľudí trpiacich týmto ochorením. Mesto Žilina sa v spolupráci so Spoločnosťou na pomoc osobám s autizmom zapája do tejto aktivity už po deviatykrát. „Verím, že sa nám aj takýmto krokom podarí viac rozšíriť informácie o autizme medzi občanmi a spoločne pomôžeme ľuďom s týmto ochorením jednoduchšie sa začleniť do spoločnosti,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Verejnosť môže túto akciu podporiť napríklad tým, že si 2. apríla oblečie niečo modré. Práve modrá farba je symbolom komunikácie, s ktorou majú autisti často veľký problém. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť vnímať a chápať bežné vnemy. Deti s týmto ochorením potrebujú špeciálne vzdelávanie a celoživotnú starostlivosť. V súčasnosti autizmus ovplyvňuje viac ako 70 miliónov populácie.

Medzinárodná kampaň vychádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl je Svetovým dňom informovanosti o autizme a v tento deň sú osvetlené modrým svetlom významné budovy či pamätihodnosti po celom svete, napríklad Empire State Bulding v New Yorku, Opera v Sydney či Niagarské vodopády.

Viac informácií nájdete na: http://www.rozsvietmodru.sk/.